Topics training

Training topics

Hoewel Tomiki Aikido wordt gecatalogiseerd als een competitieve vechtsport, nemen de meeste beoefenaars niet deel aan Shiai (wedstrijden).
Basisoefeningen (Kihon) kunnen een gezonder lichaam ontwikkelen. Langzame bewegingstraining zal ook een impact hebben op je geest. Je zult je meer bewust zijn van hoe het lichaam beweegt en hoe de geest een impact heeft op je welzijn.

Warming up

Warming-up bestaat voornamelijk uit lichaamsrotaties en kyokotsu oefeningen.

Tegatana oefeningen statisch

De 1ste oefening (shomen uchi & shomentsuki) in de videoclip staat niet in de lijst van de 5 oefeningen die Kenji Tomiki belangrijk vond.

Deze statische oefeningen worden uitgevoerd met synchronisatie tussen tegatana (schouder, arm, pols en hand) en koshi (lage rug en heupen).

Voeten staan ongeveer 2x schouderbreedte. Het lichaamsgewicht kan hierdoor beter zakken en deze houding verstevigd ook de kracht in de benen.

Enkele belangrijke elementen
Armbewegingen worden aangestuur door het midden (koshi mawari). Koshi mawari is een 3-dimensionale beweging en daardoor zal de arm ook een rotatie doen rond het schoudergewricht en rond de arm-lengte as.

Uchi/soto mawashi oefening met partner

Uchi/soto gaeshi oefening met partner

Gassho

Gassho is afkomstig uit de boeddistische traditie en wordt ook gebruikt als oefening in de aikido training.

Statische gassho oefening

Dynamische gassho oefening

Slow motion Ayumi Ashi

Deze oefening verbetert de stabiliteit, zeker voor oudere beoefenaars. De armen worden hoog en zijwaarts gehouden om de borstkas vrij te maken. Taiju no ido en taiju no dendo zijn belangrijke elementen van deze oefening.

Tsugi Ashi – Schuifpas

Deze manier van verplaatsing is handig om korte verplaatsing uit te voeren. De achterste voet wordt principieel niet van de grond gehoffen. De armen worden in deze oefening hoog gehouden om de romp meer ruimte te geven. Vermits de armen omhoog worden gehouden, zal men snel spanning voelen in de armen. Deze spanning kan men met het bewustzijn verminderen.
Bij een praktische toepassing van tsugi ashi zal men uiteraard de armen op de juiste plaats houden naargelang de toepassing.

Demawari – voorwaarts stappen en draaien

Deze oefening heeft vele toepassingen , bijv. waarbij er achter de tegenstander moet gestapt worden.

Hiki mawari – achterwaarts stappen en draaien

Soms moet men achteruit stappen om een aanval te ontwijken. Nochtans is het tactisch geen goede oplossing als men hierdoor in de verdrukking komt. Het draaien na een achterwaartse stap kan een tactisch nadeel omvormen in een voordeel.

Ko mawari – kleine draai

Soms is het niet nodig om een stap te zetten, een simple draai van het lichaam kan ook effidient zijn.

Duwoefening met tsugi ashi

Tsugi ashi is een oefening om een korte verplaatsing uit te voeren. Wanneer men contact maakt met de tegenstander zal een grote stap niet altijd de juiste oplossing zijn. Tsugi ashi kan gebrukt worden om duwkract the generenen waarbij gebruik wordt gemaakt van de koshi (onderrug, heupen).

*

Tegatana dosa – tsugi ashi/de-mawari/hiki-mawari

Het eerste deel omvat de tegatana oefeningen met verplaatsing en identiek aan de statische oefeningen, vervolgens zijn er oefeningen met een draaipas.
De-mawari: voorwaartse stap met draai
Hiki-mawari: achterwaartse stap met draai
Ko-mawari: lichaams- en voetendraai 180°
Gashho: handen samen met tsugi-ashi en draaistap 180°
Uchi/soto gaeshi met draaistap 90°

Tegatana awase – Mushin oefening

Deze oefening gebruikt men traditioneel om afstand, waarneming, gevoel enz.. te oefenen.
Deze oefening kan ook gebruikt worden om “mushin mugamae” te bevorderen. Eén partner heeft een leidende rol, terwijl de andere moet aanvoelen (chokei of luisten naar het lichaam) hoe de kracht naar voor of naar achter gaat. Het aanvoelen van beweging is van groot belang.
Deze oefening kan op verschillen niveaus uitgevoerd worden (beginnersniveau, lager gevorderde, hoger gevorderde,….). Een vergelijking kan gemaakt worden met lager, middelbaar en hoger onderwijs, inclusief nog meerdere onderverdelingen.

Oshi taoshi cirkeloefening

Oshi taoshi is een techniek die in vele toepassingen wordt gebruikt.

Alhoewel de volgende oefening reeds lang bestaat, is deze tijdens de Corona crisis verder ontwikkeld om het gebruik van de koshi te integreren.
Oshi taoshi is het voorwaarts neerduwen van de tegenstander. In de volgende oefening spreken wij uiteraard van een trainingspartner. Het juist toepassen van de koshi zal de efficientie bepalen van deze beweging. Deze oefening bestaat uit een solo-versie en een partner-versie.

Hiki taoshi cirkeloefening

Hiki taoshi heeft vele toepassingen en kan succesvol worden toegepast tijdens randori (sparren).

Hiki taoshi is het neertrekken van de tegenstander. Dezelfde opmerkeingen als de oshi taoshi oefening gelden hier. Tijdens de oefening zal men de romp zo vertikaal mogelijk houden. Buigen vanuit het onderlichaam (buik) moet vermeden worden. Hiet gebruik van de koshi zal men hier ook integreren.

Kuzushi balans verstoren

Balans verstoren of kuzushi is de sleutel tot een succesvolle techniek. Het concept van mushin mugamae speelt hier ook een rol. Chokei of luisteren naar het lichaam van de tegenstander is nodig om een efficiente balansverstoring uit te voeren. Tevens zal men met chokei ook een niet-efficiente poging tot balansverstoren kunnen aanvoelen.

*

Een ander voorbeeld kuzushi

Sotai Renshu

2-persoons training routines

Uchi-Soto Mawashi

Uchi-Soto Gaeshi

Studie Kote gaeshi Kuzushi

Een succesvolle techniek kan alleen uitgevoerd worden na een efficiente balansverstoring. Verschillende aspecten spelen een rol. Juiste verplaatsing, gebruik van de ellboog, expansieve kracht enz….

*

Rotatie techniek

Studie Tenkai kote hineri

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s