Topics training

Basisbewegingen

Aikido-oefeningen

Er bestaan veel aikido-oefeningen om ieder aspect van Aikido te ondersteunen. Maar dikwijls zal men door het bos de bomen niet meer zien. We moeten dus een keuze maken om de details op te merken. We zullen ons moeten beperken tot de meest fundamentele bewegingen.
De bijdrage van Kenji Tomiki is belangrijk in de zin van vereenvoudigen van de vele technieken en bewegingen in het Aikido repertorium.

Tandoku-undo

De term tandoku-undo betekent eigenlijk: solo-oefeningen. Maar in het kader van Tomiki-Aikido zijn dit oefeningen gebaseerd op de 5 basis bewegingen die Kenji Tomiki ontwikkelde toen hij zijn aikido systeem in Waseda Universiteit doceerde.

  • Uchi mawashi
  • Soto mawashi
  • Uchi gaeshi
  • Soto mawashi
  • O mawashi

Alhoewel deze afbeeldingen de indruk geven dat de bewegingen ter plaatse worden uitgevoerd moet men deze zienswijze aanpassen. De verschillende verplaatsing methoden kunnen toegepast worden met de “godosa” oefeningen.
Er zijn 5 basisbewegingen (godosa) en deze kunnen op een verschillende manier toegepast worden. Veelal zal er een combinatie zijn met 2 of meerdere basisbewegingen.
Sinds de creatie van de basis-bewegingen heeft Kenji Tomiki verschillende versies geintroduceerd. Somige oudere versies bestaan uit meer dan de huidige 5 oefeningen:
1-Kihon no kamae – basis houdingen
2-Uchi mawashi & soto mawashi – inwaarts en buitenwaarts zwaaien
3-Uchi gaeshi & soto gaeshi – inwaarts en buitwaarts draaien
4-Ko mawashi – kleine zwaai
5-O mawashi – grote zwaai

Een oudere versie van tandoku undo uitgevoerd in Japan door leerlingen van Teruo Fujiwara, oud leerling van Kenji Tomiki.

Tandoku u!ndo

Meer info Tandoku Undo

Unsoku-ho

Verplaatsing oefeningen in het basis formaat zijn gebaseerd op Kodokan Judo verplaatsing methode. Alhoewel dit veelvuldig wordt geoefend is het gebruik ervan eerder beperkt in randori. Zelfs in “kata – formele uitvoering” zal de verplaatsing afwijken in de meeste uitvoeringen.

judo-unsoku

In de originele “tandoku undo” methode gebruikt men een voorwaartse schuifpas (tsugi ashi) en een achterwaartse schuifpas. In sommige gevallen werd er ook naar links en rechts gestapt.

Vanuit neutrale houding kan men voorwaarts of zijwaarts verplaatsen. De verplaatsing kan uitgevoerd worden met of zonder schuifpas (tsugi ashi).

Tentai – stap & pivot

Vanuit neutrale houding stapt me naar voor en pivoteert. Deze manier gebruikt men dikwijls om een aanval op de centrale lijn te ontwijken.

Irimi

Een frequente verplaatsing is voorwaarts waarbij men rekening moet houden met een mogelijke aanval op de centrale lijn. Vandaar dat men lichtelijk zijwaarts zal bewegen. Deze verplaatsing kan men terug vinden in shomen ate, oshi taoshi, …….

Oshi taoshi

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s